Sådan optimere du din forbrændig af fedt & kulhydrat

Jacob Strøm
Jacob har en kandidatgrad i Idræt (performance) samt en bachelor i Idræt (talentudvikling) fra Aalborg Universitet. Derudover har Jacob adskillige certificeringer på højt internationalt niveau såsom EXOS Performance Specialist, FC Barcelona Sports Nutrition, ICANS Nutritional Medicine Profiler, Poliquin BioSignature Level 1, Poliquin Performance Specialist (PICP) Level 2 samt Precision Nutrition Exercise & Sports Nutrition. Over de sidste 6 år har Jacob specialiseret sig i online & personlig træning og har arbejdet med mere end 1000 klienter, og hjulpet dem med at performe bedre i deres sport, tabe fedt, opbygge muskelmasse og ændre livsstil. Ligeledes har Jacob hjulpet både mandlige og kvindelige professionelle fodbold spillere på højeste niveau i ind- og udland, håndboldspillere og andre atleter med performance optimering gennem bedre kost og træning. Med Jacob som træner, handler det ikke bare om at løfte vægte og spise efter en kostplan, men om at optimere din sundhed, så din krop giver dig de resultater du fortjener!

Har du nogeninde undret dig over, om der er forskel på hvor godt vores krop forbrænder fedt og kulhydrat? Om alle forbrænder det ens og lige hurtigt, eller om der er nogle der bare nemmere tager fedt på?

I så fald har du ret… Vores krop er utrolig fleksibel, hvis vi giver den de rette forhold, men samtidig kan vores krop være stædig, og derfor mange gange gøre fedttab meget sværere for os, end det burde være.

I dette indlæg vil jeg lære dig hvordan du kan optimere din forbrænding af fedt og kulhydrat, også kaldet metabolisk fleksibilitet, som beskriver hvor god du er til at skifte fra forbrænding af kulhydrat til forbrænding af fedt.

Har man en dårlig metabolisk fleksibilitet, foretrækker kroppen én energikilde, kulhydrat, og har svært ved at bruge fedt som brændstof. Har man en god metabolisk fleksibilitet, kan kroppen let skifte fra forbrænding af kulhydrat til forbrænding af fedt.

Det er afgørende at have en god metabolisk fleksibilitet, uanset hvad dit mål er!

Derfor er metabolisk fleksibilitet vigtigt…

Du har sikkert, lige som alle andre en ven eller veninde, som kan spise hvad som helst, og stadig have en lav fedtprocent og opbygge muskelmasse. Mens vi andre knap kan kigge på et stykke kage, før vi har taget på.

Nogle er genetisk disponeret til at have en god metabolisk fleksibilitet, mens andre måske er mere udsat for en dårligere metabolisk fleksibilitet. Med en god metabolisk fleksibilitet, er din krop i stand til at bruge den næring du giver den effektivt, mens dem med en dårlig fleksibilitet ikke udnytter indtaget af mad lige så effektivt.

Hvis du ønsker at ændre hvordan din krop ser ud, og holde resultaterne, er det afgørende at du forbedre din metaboliske fleksibilitet, men også vurdere hvor god den er. Det spiller nemlig en afgørende rolle for hvordan din kostsammensætning, som udgangspunkt skal se ud.

Her er man nødt til , at kigge tilbage, og se hvilken kost du primært har spist, har du været på slankekur osv. Dette vil give os et klart syn på, hvor fleksibel din metabolisme er. Afhænger du af kulhydrat, eller er din krop i stand til at bruge fedt som energi?

Hvis du spiser større kulhydrat måltider, oplever du så, at du restituere meget bedre, eller ender det med at du tager mere fedt på? Det samlede kalorie indtag vil altid være den afgørende faktor for vægttab, men en god metabolisk fleksibilitet vil stadig spille en afgørende rolle.

Metabolisk fleksibilitet er afgørende for vedvarende resultater!

Hurtige resultater kan vi stort set alle sammen få, men ønsker vi langvarende resultater, er vi nødt til at sikre at vi ikke sætter os selv op til at fejle fra start – hvilket rigtig mange gør! 

Starter du på en al for restriktiv plan, uden nogen follow-up plan fejler du med garanti: Taber hurtigt 10-20 kg, men tager 15-25 kg på efterfølgende. Starter du på en holdbar plan, men forringer du din forbrænding, insulin følsomhed eller metaboliske fleksibilitet undervejs, bliver det svært at holde resultaterne på lang sigt – husk på din krop ikke ønsker at ændre sig, blot overleve!

“Når du laver ændringer i din kost, er det afgørende at du har en god metabolisk fleksibilitet.” 

Du har formentlig selv prøvet eller kende nogle, som er gået på en low carb kostplan, og fået det ekstremt dårligt – hovedpine, ingen energi, osv.

En af grundene hertil er en dårlig metabolisk fleksibilitet. Efter mange år med højt kulhydrat indtag, og formentlig lavt fedtindtag, har kroppen nedprioriteret dannelsen af de enzymer, som er nødvendige for at forbrænde optimale mængder fedt. Det betyder at når man skifter til low carb og high fat, formår kroppen ikke i første omgang, at udnytte tilstrækkelig fedt til energidannelse.

Modsat har vi dem med en god metabolisk fleksibilitet, der let og ubesværet kan skifte mellem high carb og low carb, uden disse negative bivirkninger. Dette skyldes at disse personer ikke har holdt sig til en form for energikilde, men bevidst eller ubevidst har skiftet mellem et større indtag af fedt og kulhydrat.

Forbedre dine cellers forbrændingscenter

I dine celler har du små ‘fabrikker’, som kaldes mitokondria. Det er her som ATP (energi) bliver dannet.

Ved at optimere og forbedre dine mitokondria, vil du blive i stand til at danne mere energi effektivt ud fra din kost. Dette vil bestemt hjælpe hvis dit mål er muskelvækst, men især også hvis målet er fedttab.

Du behøver på ingen måde at forstå hvordan dine mitokondria fungere i dybden, det vigtige er blot at du anvender de træningsstrategier, som har vist sig at forbedre funktionen heraf.

En af de mest effektive strategier kender du formentlig allerede. HIIT eller High Intensity Interval Training, har vist sig at være ekstremt effektivt. Man skal dog være opmærksom, at rigtig HIIT, kræver at man er enormt trænet, og vant til at presse sig selv ekstremt meget.

Derfor – start ud med at lære at presse dig selv til det yderste og gerne lidt mere. Jo mere du øver det, jo bedre bliver dit udbytte af HIIT. Som nybegynder vil du bestemt få resultater af HIIT, men de bedste kommer jo bedre du bliver! Så hold fast, giv ikke op og forsøg at blive bedre, uge efter uge.

1-2 HIIT sessioner pr uge kombineret med styrketræning, ville være et godt sted at starte. En HIIT session kunne bestå af 4-8 omgange af 20-30 sekunder all out, med 60-120 sekunders pause i mellem hver omgang. HIIT er bedst lavet på en motionscykel.

Derudover vil du kunne optimere din metaboliske fleksibilitet og effektivteten af dine mitokondria gennem low carb perioder.

Roter dit indtag af fedt og kulhydrat

En hel basal metode, jeg personligt bruger hver eneste dag, for at optimere mitokondria og metabolisk fleksibilitet, er at rotere indtaget af næringsstoffer (fedt, kulhydrat, protein).

For lang tid med højt eller lavt kulhydrat indtag, er ikke optimalt hvis man ønsker at forbedre sin metaboliske fleksibilitet, da kroppen nedregulere dannelsen nogle af de vigtige enzymer, som er afgørende for nedbrydningen af de fødevarer, man har skåret væk.

Frem for en kronisk restriktion eller et overindtag af kulhydrat, vil du have langt større gavn af carb cycling, eller en ændring af din primære energi kilde (fedt eller kulhydrat) hver måned eller træningscyklus afhængigt af dit mål. Der er altså ikke megen idé i at have samme fordeling af fedt, protein og kulhydrat uge efter uge.

Ved at rotere dit indtag af protein, fedt og kulhydrat og endda også kalorie indtag, vil du lære din krop at bruge både fedt og kulhydrat, som energikilde, hvilket på lang sigt vil give dig langt bedre og holdbare resultater.

Her er hvad du skal gøre nu for at forbedre din metaboliske fleksibilitet

Specifikke metoder som er bygget på avancerede teknikker, vil ikke bare hjælpe dig med at forbrænde fedt og opbygge/bevare muskelmasse, men det vil også give dig en bedre metabolisk fleksibilitet.

Med et korrekt periodiseret træningsprogram for fedttab, kombineret med en specifik carb cycling plan tilpasse din forbrænding, kan du hurtigt forbedre din metaboliske fleksibilitet og få de resultater du fortjener.

Latest News

5 grunde til du behøver en kostplan som fodboldspiller…

En meget uheldig tendens blandt mange fodboldspillere, selv på eliteniveau, er tanken om at man træner så meget, at kosten er ligegyldig, og at...

Power smoothie

Smoothies er super gode, hvis du ønsker et hurtigt måltid der kan tages med på farten, eller måske bare har svært ved at spise...

ISI Symposium – Dag 1 | Top 10 ting jeg lærte…

Disse dage tilbringer jeg i Dublin med Casper Jespersen til ISI Symposium med oplæg af Dr Eric Serrano, Dr Bryan Walsh & Eoin Lacey...

8 grunde til du ikke opbygger muskelmasse!

De fleste drenge og mænd starter med at træne fordi de gerne vil have mere muskelmasse og en lavere fedtprocent. En lavere fedtprocent er...

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

More Articles Like This