Mere end bare et før og efter billede…

Jacob Strøm
Jacob har en kandidatgrad i Idræt (performance) samt en bachelor i Idræt (talentudvikling) fra Aalborg Universitet. Derudover har Jacob adskillige certificeringer på højt internationalt niveau såsom EXOS Performance Specialist, FC Barcelona Sports Nutrition, ICANS Nutritional Medicine Profiler, Poliquin BioSignature Level 1, Poliquin Performance Specialist (PICP) Level 2 samt Precision Nutrition Exercise & Sports Nutrition. Over de sidste 6 år har Jacob specialiseret sig i online & personlig træning og har arbejdet med mere end 1000 klienter, og hjulpet dem med at performe bedre i deres sport, tabe fedt, opbygge muskelmasse og ændre livsstil. Ligeledes har Jacob hjulpet både mandlige og kvindelige professionelle fodbold spillere på højeste niveau i ind- og udland, håndboldspillere og andre atleter med performance optimering gennem bedre kost og træning. Med Jacob som træner, handler det ikke bare om at løfte vægte og spise efter en kostplan, men om at optimere din sundhed, så din krop giver dig de resultater du fortjener!

Før og efter billeder er oftest super populære, og er også et ekstremt godt redskab at bruge til at måle en klients fremgang. Nogle vil mene at før og efter billeder er ligegyldige, og mene at efter efter billeder er mere vigtige, hvilket de selvfølgelig også er – langt hen ad vejen.

Jeg tror at denne tanke er kommet på baggrund af, at rigtig mange udelukkende bruger vægten og billeder, som mål for hvor godt en klient klare sig.

Som du kan måske kan gætte, er dette ikke hvad jeg gør. Jeg bruger vægten og billeder som et redskab sammen med en lang række andre redskaber, hvor jeg i dette indlæg, vil beskrive de vigtigste jeg brugte til denne klient og hvorfor.

Udover at jeg synes at billeder er et super redskab, jeg som træner kan bruge til, at vurdere klientens fremgang, er de super gode at vise klienten, fordi netop badevægten rigtig mange gange ikke viser det sande billeder.

 

Opstartsfasen

Hvert forløb starter med en individuel samtale med en times varighed, hvor der tages Inbody måling, før billeder, cm mål samt gennemgåes et spørgeskema (mere om det senere). Med udgangspunkt i Inbody målingen og cm mål, sammen med klientens ønsker, baggrund, skadeshistorik, livsstil og træningserfaring planlægges en skitse for det kommende forløb.

I første session diskuteres hvad som i teorien er realistisk, og mere vigtigt, hvad som i praksis er realistisk. En ting er at man mange gange kan forvente at tabe 1-2 kg fedt i ugen, noget andet er om klienten har forudsætninger for, at det kan lade sig gøre. Husk på, at der allerede her tænkes på langvarige ændringer.

Allerede inden samtalen, har klienten udfyldt et dybdegående spørgeskema, der giver mig indblik i klientens evne til at håndtere kulhydrat – om der er tegn på lavt eller højt blodsukker? Hvor stresset klienten er – er der tegn på kronisk lavt eller højt kortisol? Har klienten udfordringer med fordøjelse, og kan vi se noget om hvor i fordøjelsen det går galt? Spørgeskemaet giver ligeledes en indikation på om klienten har udfordringer med thyroid, eksempelvis som resultat af rigtig mange år på slankekurer? Er der noget med køns-hormonerne som ikke spiller? Lider klienten af mangel på vitaminer, mineraler og har klienten svært ved få nok ilt rundt i kroppen? Er der udfordringer med forskellige neurotransmitter, som kan være skyld i manglende motivation og livsglæde? Og til sidst hvordan klienten generelt har det i hverdagen og ift. venner og familie osv.

Husk på at jeg blot ser efter tegn og symptomer, men på ingen måde stiller nogen diagnose.

Udover de enkelte svar i spørgeskemaet, får jeg ekstrem megen viden om klienten, udfra hvordan klienten svarer på spørgeskemaet. Dette er noget jeg selvfølgelig ikke kan gå i dybden med her, for så går det hele af det, hvis en kommende klient skulle læse dette indlæg 🙂

Her ser du resultatet på før og efter fra spørgeskemaet:

Den løbende evaluering

For at holde indlægget forholdvis kort, går vi nu videre til den løbende evaluering.

Det er klart at ovenstående ikke kan udføres hver eneste uge, og heller ikke bør gennemgåes så ofte, så her bruger jeg andre redskaber, som giver enorm meget information, men ikke tager for meget tid, af den tid vi har tilgængelig til træning og coaching.

De fleste af mine klienter ryger på vægten hver gang, vi træner sammen. Jeg notere vægten og tidspunktet, og hører hvad klienten har spist før vores måling. Derudover tager jeg taljemål, og måler tværs over navlen hver gang!

Jeg synes personligt at taljemålet giver meget mere mening end selve vægten! Det er om maven at de fleste vil tabe sig, og falder dit taljemål, har du enten tabt fedt eller så er du mindre oppustet.

Bruger du ikke taljemålet, kan du og vil du opleve, at klientens vægt nogle uger stiger. Konklusionen her vil være at enten lyver klienten, eller så har klienten taget på af den kost, du har foreskrevet. Løsningen vil så mange gange være mere træning eller mindre kost – måske begge. Men havde man brugt taljemålet, og var det faldet, vil jeg mene at vægten er ligegyldig.

Løsningen vil være ikke at ændre noget, men at fortsætte.

Hver 4. uge vil jeg tage billeder igen – mest for at vise klienten fremgangen, men også for at se hvor, der er sket mest. Samtidig tager jeg en Inbody scanning, selvfølgelig sammen med taljemål, og vurdere fedtmassen og taljemålet. Herudfra kan næste plan sammensættes. Selvfølgelig med udgangspunkt i hele forløbet.

Spørgeskemaet bruger jeg som regel med 10 ugers mellemrum.

 

Resultatet

Med denne klient startede vi med små justeringer ift. søvn, væskeindtag og de første to måltider. Efter 2-3 uger tog vi skridtet videre, fordi klienten nu var klar til en lidt hårdere tilgang. Ingen kostplan, dog retningslinjer, der hjalp med at begrænse kalorieindtaget, men også kulhydrat indtaget, på baggrund af den høje score fra spørgeskemaet.

Udover det rigtig flotte resultatet set på spørgeskemaet, fik klienten på 8 uger med 2 timers personlig træning i ugen, sammen med 1 egen styrketræning og 1 aktiv restitutions dag følgende resultat:

Vægt: 89.3 kg –> 82.8 kg

Fedtmasse: 31.8 –> 25.8

Taljemål: 90 cm –> 80 cm.

 

Heldigvis har klienten forlænget, så vi har 22 uger igen, som startes op efter nytår! 🙂 Slut resultatet bliver ikke mindre end fantastisk. 

Latest News

5 begynderfejl du skal undgå!

Når man har været træner og coach i flere år, kan man ikke undgå at se mønstre hos sine klienter, og mange gange er...

ISI Symposium – Dag 2 | Top 10 ting jeg lærte…

Hold da op - så gik der endnu en dag! Dagen i dag bød på endnu bedre oplæg, mere viden og flere redskaber til...

Green smoothie

Har du svært ved at spise nok grøntsager? Så drik en stor del af dem i stedet... Ja du bliver mere mæt af at spise...

Statisk vs. dynamisk udstræk!?

Statisk udstræk har længe været en fast del af opvarmningsrutiner og bruges også i stor udstræk efter træning/kamp, men er det virkelig...

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

More Articles Like This